Csillagösvény-Busz Kft.

Hasznos tudnivalók

Utazása tervezése illetve buszrendelés esetén kérjük, az alábbiakat vegye figyelembe.

A gépkocsivezetők vezetési és pihenőideje
A gépkocsivezető(k) vezetési és pihenőidejének szabályozásáról az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelete szerint:
Egy gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára emelhető. Munkaideje maximum 15 óra lehet 24 órás perióduson belül, abban az esetben, ha a 15 órás munkaidőn belül 3 óra egybefüggő pihenőidőt tudott tartani. Ha a 3 óra folyamatos pihenőidőre nincs lehetőség, a munkaidő maximum 13 óra lehet. (A gépkocsivezető indulástól-érkezésig 13 órát tölthet úton).
Egy gépkocsivezető esetén a kötelező napi pihenőidő 11 óra megszakítás nélkül, két gépkocsivezető esetén 8 óra megszakítás nélkül.
Egy gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet. A vezetési idő letelte után a vezetést kötelezően meg kell szakítania legalább 45 percre. Ha 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perc pihenőt, először minimum 15 perc, utána minimum 30 perc megszakítás szükséges. 15 percen belüli megállás vezetésnek számít!
A gépkocsivezetőnek heti 2 pihenőnap jár. Lehetőség van arra, hogy az egyik héten 6 napot dolgozzon, utána 1 pihenőnapot kell kapnia. A következő héten már kötelező a 2 pihenőnap és a 3. hét végéig az egy elmaradt pihenőnap pótlása. Tehát vagy a második vagy a harmadik héten már csak 4 napot dolgozhat!
Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy 2 fő gépkocsivezető részvétele szükséges! 2 gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a 2 gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.

Sebesség
Az autóbuszok megengedett legnagyobb sebessége autópályán 100 (egyes országokban 90), egyéb úton 70km/óra, városban 50 km/óra. A 3500 kg megengedett össztömeg alatti gépkocsik maximális sebessége egységesen autópályán 130, autóúton 110, országúton 90, városban 50 km/óra Európa nagyobb részén. Utánfutóval maximum 80, 70, 50 km/h sebességgel közlekedhetünk.

Lemondás
A különjárati megrendelés lemondása csakis írásban történhet. A lemondás feltételei:
– Ha a belföldi különjárat lemondása az autóbusz kiállítására meghatározott időpont előtt 14 nappal történik, a lemondás díjtalan. 3-14 nappal előtte 40%, 3 napon belül 75 % -a az út viteldíjának.
– Ha a külföldre tervezett különjárat lemondása az autóbusz kiállási időpontjához képest 30 munkanapon kívül történik, a lemondás díjtalan.
– Ha a külföldre tervezett különjárat lemondása az autóbusz kiállási időpontjához képest 30-14 munkanapon belül történik, a megrendelőnek meg kell térítenie az autóbusz(ok) kalkulált viteldíjának 20 %-át.
– Ha a külföldre tervezett különjárat lemondása az autóbusz kiállási időpontjához 14-7 munkanapon belül történik, a megrendelőnek meg kell térítenie az autóbusz(ok) kalkulált viteldíjának 40 %-át.
– Ha a külföldre tervezett különjárat lemondása az autóbusz kiállási időpontjához 7 munkanapon belül történik, a megrendelőnek meg kell térítenie az autóbusz(ok) kalkulált viteldíjának 75 %-át.
– Lemondás a Fuvarozó részéről: csak vis major, igazolt szervizelés esetén, de ebben az esetben is hasonló szintű cserebuszt kell biztosítania.

Megrendelő kötelezettségei
– Bocsássa a Fuvarozó rendelkezésére az utaslistát
– Tartsa be és ne módosítsa a programot a Fuvarozó törvényes képviselőjének értesítése nélkül. Amennyiben a sofőr szabálytalanságra kényszerül a programtól való eltérés miatt, a büntetési tétel is számlázásra kerül.
– Őrizze meg a busz tisztaságát, épségét.
– A Megrendelő a buszban okozott károkért anyagi felelősséget vállal. A vizes törlőkendővel el nem távolítható szennyeződések ülésenként 10.000 Ft költséget jelentenek a megrendelő részére.
– Az út során, a megrendelőt képviselő csoportvezető biztosítja az utasok civilizált és megfelelő magatartását a biztonságos személyszállítás érdekében.
– A szolgáltatás ellenértékének határidőre történő kifizetése
– Gyúlékony, veszélyes és robbanó anyagok szállítása tilos.
– Biztosítsa a gépkocsivezetők számára a törvény által megállapított pihenőket, megfelelő körülmények között.

Több napos különjárat esetén, belföldön és külföldön egyaránt, az autóbuszvezető(k) pihenésére alkalmas 1 ágyas szállást, valamint legalább félpanziós ellátást a megrendelő biztosítja és viseli annak költségeit.
Szállásfoglaláskor figyelembe kell venni a busz parkolási lehetőségét is.